2019 Pasaport İçin Gerekli Belgeler

pasaport için gerekli evraklar

Türkiye sınırları dışında yasal yollarla seyahat edebilmek için her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kendisine ait bir pasaporta olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları pasaportsuz olarak sadece kimlik belgeleri ile girebileceği 3 ülke (Ukrayna, Gürcistan ve KKTC) ‘ye girebilmektedir. Bu ülkelerin haricinde diğer tüm ülke sınırlarından girebilmek için devlet kurumları tarafından şahsına düzenlenmiş bir pasaportunun olması gerekmektedir. Yurt dışına herhangi bir amaçla yapılacak tüm seyahatler için vatandaşlarımız pasaport çıkartmak zorundadır. 2019 yılı itibarıyla pasaport çıkartmak isteyen tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren bir takım değişiklikler yaşandı. Araştırmalarımız sonrasında hazırladığımız yazımızda pasaport çıkarma ve pasaport için gerekli evraklar hakkında bilmeniz gereken her türlü bilgiyi bulabilirsiniz.

2019 Yılı Pasaport İçin Gerekli Evraklar

2019 yılı itibari ile pasaport çıkartmak isteyen vatandaşlarımız başvurularını Nüfus İl Müdürlüklerine yapmaya başladılar. Pasaport çıkartmak isteyen vatandaşlarımız hususi pasaport çıkartmak için bir takım belgeleri hazırlamaları gerekmektedir. Bordo pasaport olarak da ifade edilen şahsi pasaportlar, yaşadığınız ilin nüfus müdürlükleri tarafından verilmektedir. Umumi pasaport için istenen evrakları hazırladıktan sonra bulunduğumuz ilde ki nüfus il müdürlüğünden randevu alarak pasaport başvurusu yapabiliriz.
Nüfus İl Müdürlüklerine yapılan başvurularda, umumi (umuma mahsus) Bordo Pasaport çıkarmak için istenen evraklar şunlardır:

  • Nüfus cüzdanının aslı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • 18 yaşından küçükler için anne ve babanın izni anlamına gelen muvafakatname
  • Daha önce pasaportu olanların eski pasaportları talep edilmektedir.
  • Pasaport ödemelerinin yapıldığını gösteren banka dekontu
  • Öğrenim amacıyla yurt dışına gidecekler için; yurt dışında resmi olarak öğrenim göreceklerine dair belgenin başvuru esnasında bulundurulması gerekmektedir.
  • -Pasaport işlemleriyle ilgili olan temsilciliklerin form dilekçesi

Umumi pasaport başvurusu yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yukarıda belirtilen belgeleri doldurduktan ve pasaport harç bedellerini ödedikten sonra banka dekontu ile başvuru yapmalıdır.

2019 Yılı Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler


Başvuru işlemleri Nüfus İl Müdürlüklerine yapılan Yeşil pasaport işlemlerinde istenen belgeler şunlardır:

  • Nüfus cüzdanının aslı
  • Önceden pasaporta sahip iseniz pasaport belgesinin aslı.
  • 2 adet bio-metrik fotoğraf,
  • 18 yaşından küçük bireylerin veya engelli vatandaşların kanunen temsilcilerinden alınan muvafakatname
  • Pasaport defter bedelinin ödendiğine dair banka dekontu

3/1 ‘i derece ve kademesine yükselen devlet memurlarına tanınan bir pasaport olan yeşil pasaport birçok ülkeye vizesiz girme imkanı tanımaktadır. 1, 2 veya 3. derece ye yükselen devlet memurlarına ve emekli bürokratlara verilmektedir. Yukarıda belirtilen yeşil pasaport için istenen belgeler ile umumi pasaport için istenen belgeler benzerlik göstermektedir. Yeşil pasaport çıkartmak isteyen kişiler bordo (umumi) pasaport için istenen belgeler haricinde aşağı yer alan şu belgeleri de tamamlamalıdır:

  • İçişleri Bakanlığı’na yazılmış olan yeşil pasaport talep dilekçesi,
  • Öğretmenler bağlı bulundukları Milli Eğitim Müdürlüklerinden belirtilen talep dilekçesini ve hizmet belgesini alabilirler

Öğrenci Pasaportu

25 yaşından küçük ve eğitim hayatına devam eden öğrenciler için düzenlenen bir pasaport çeşididir. Harç bedelinin ödenmediği bir pasaport çeşidi olan öğrenci pasaportları yurt dışında öğrenim gören öğrenciler ve Türkiye’de öğrenim gören 25 yaşından küçük öğrencilerin yurt dışına çıkmak amacıyla kullandığı bir pasaport çeşididir.

Her türlü eğitim faaliyeti (üniversite öğrenimi, akademik seminer, fuar ve eğitim gezileri) dışında da öğrencilerin kullanabildiği bir pasaporttur. Kişisel yurt dışı gezilerinde de kullanabilirler.

Öğrenci Pasaportu İçin istenen Belgeler Şunlardır:

  • T.C nüfus cüzdanı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Daha önceden pasaport çıkartılmışsa bu pasaportun aslı
  • Pasaport defter bedelinin ödendiğine dair banka dekontu
  • öğrenci belgesi

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yukarıda belirtilen pasaport için istenen belgeleri tamamlayan vatandaşlarımız e-devlet kapısı üzerinden bulundukları nüfus il müdürlüklerine pasaport başvurusu yapabilir. Pasaport başvuru işlemlerini bulunduğunuz ilin Nüfus İl Müdürlüğünde yapabilirsinizP

Yeşil Pasaport Talep Formu Nedir?

Yeşil pasaport talep formu internet üzerinden temin edebileceğiniz bir belgedir. Yeşil pasaport talep formu çalıştığınız kurumu ve kadro derecenizi gösteren, çalıştığınız kurum tarafından tanzim edilen ve onaylanan bir belgedir. Çalıştığınız kurum müdürlüğünden yeşil pasaport talep formunu arz edebilir ve pasaport için gerekli evraklar içinde ekleyebilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın