3600 Ek Göstergede Son Dakika Gelişmeleri

3600 ek gösterge

Ek Gösterge Zamları ile birlikte Öğretmenlerin Maaşları Ne Kadar Olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3600 ek gösterge ile ilgili son detayları geçtiğimiz günlerde paylaştı. Öğretmen, polis, hemşire, din adamları ve memurların büyük bir heyecan ile beklediği 3600 ek gösterge önümüzde ki 2019 yılı 3. ayının içinde belirginlik kazanacak. Maaşların ve ikramiyelerin artmasını sağlayacak 3600 ek gösterge milyonlarca kamu görevlisinin gündeminde. Peki 3600 ek gösterge ne zaman olacak? Öğretmen ve öğretmen emeklilerinin maaşlarına nasıl yansıyacak.

Ek gösterge kamuda çalışan devlet memurlarının, öğretmenlerin maaşlarını, emekli aylıklarını ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli kalemlerden birisidir. Ek gösterge değerlerinin yüksek olması ile maaşlar ve emekli maaşlar yükselir.

Ek gösterge rakamlarında çalışan ve emekli olan memurun unvanı, hizmet sınıfı ve kademe ve derecelerine göre farklılıklar bulunmaktadır. 2200 ek göstergede bulunan bir memurun maaşı 3600 ek gösterge ye sahip olan memurun maaşından düşük olmaktadır. Bu nedenle öğretmenler ek göstergelerinin yükseltilmesini istemektedir.

Ek gösterge rakamları emekli olduklarında alacakları emekli maaşlarını ve ikramiyelerini etkilemektedir. Devlet memurları ve öğretmenler ek göstergelerinin yükseltilmesini sabırsızlıkla beklemektedir.

CUMHURBAŞKANI AÇIKLADI

Son seçimlerde hükümetin vaadi devlet memurlarının ek gösterge rakamlarının yükseltilmesiydi. Öğretmenlerinde olduğu milyonlarca devlet memuru ek göstergelerin yükseltileceği haberini merakla bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapmış olduğu son açıklamalarda 3600 ek gösterge için sona yaklaşıldığını belirtti. “İkinci 100 Günlük Eylem Planı” içinde devlet memurlarının ve öğretmenlerin ek gösterge rakamlarının yükseltilmesi gündemde.

3600 ek göstergelerinin yükseltilmesi ile ilgili yapılan açıklamalarda öncelikle öğretmenlerin ek göstergelerinin yükseltileceği belirtilmiştir.

KİM NE KADAR ALACAK

Kamuda çalışan devlet memurlarının ve öğretmenlerin maaşlarının ayarlanmasında kullanılan ek gösterge rakamlarında yapılacak yükseltme ile maaşlar ve emekli maaşları ile birlikte ikramiyelerde de yükselecektir. Devlet memurlarının ünvanı, hizmet sınıfı ve derecelerine göre maaşlarının ve emelilik ikramiyelerinin belirlenmesinde kullanılan ek gösterge rakamları farklıdır. 3000 ek göstergeye sahip öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600 ‘ e yükseltilmesi ile maaşlarda ve emekli ikramiyelerinde artış yaşanacaktır.

NE ZAMAN YASALAŞACAK

Cumhurbaşkanının son açıklamalarında yer alan 3600 ek gösterge ile ilgili detaylar hala belirsizliğini korumaktadır. Milyonlarca devlet memurunun ve öğretmenin heyecanla beklediği 3600 ek göstergenin ne zaman yasalaşacağı konusunda bir bilgi verilmemiştir.

EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge, öğretmen ve memurların maaşları, emekli maaşları ve ikramiyelerinin belirlenmesinde kullanılan yöntemdir. Maaşların ve emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında ünvan, hizmet sınıfı ve derece ile birlikte ek gösterge rakamları kullanılmaktadır. Günümüzde öğretmenlerin, polislerin, hemşirelerin ve din adamlarının ek gösterge rakamları 3000 (üçbin)dir. Ek gösterge rakamının 3000’den 3600 ek gösterge ye yükseltilmesi ile maaşlarda ve ikramiyelerde belirgin bir yükselme yaşanacaktır.

3600 EK GÖSTERGE GELİNCE NE OLACAK?

Ek gösterge rakamlarının yükselmesi ile birlikte öğretmenlerin ve diğer meslek gruplarının maaşlarında 600 liradan başlayan bir iyileşme yaşanması beklenmektedir. aşağıda meslek gruplarının şuan ki emekli maaşları ve muhtemel maaşlarda ki iyileşme rakamları verilmektedir. Rakamlar devlet memurlarının ünvanı, hizmet sınıfı ve derecelerine göre değişiklik göstermektedir. Yazımızda yer alan yaklaşık rakamları temsil etmektedir.

  • 1/4 ü derecesi ile emekli olmuş bir öğretmen günümüzde yaklaşık 2400 lira gibi emekli maaşı almaktadır. 3600 ek gösterge ile birlikte maaşlarında belirgin bir yükselme yaşanacak olan emekli öğretmenler yaklaşık 2900 lira maaş alacaklardır.
  • Emekli maaşlarının sabitlenmesinin düşünüldüğü 3600 ek gösterge ile birlikte bir hemşire emeklisi yaklaşık 2900 lira maaş alacaktır. Şuanda ise emekli hemşire maaşları yaklaşık 2340 liradır.
  • Yine gündemde olan bir diğer meslek grubu olan polislerin ise şuan ki emekli maaşları 2500 lira civarındadır. 3600 ek gösterge rakamları ile birlikte emekli polis maaşlarının da diğer meslek gruplarında olduğu gibi 2900 lira civarına sabitlenmesi düşünülmektedir.
  • Tabi ki bütün meslek gruplarında olduğu gibi emeklilik öncesi faal çalışma süresi de emekli ikramiyesinde ve maaşlarda belirgin farklar yaratmaktadır. Çalışma süreleri uzun olan devlet memurlarının emeklilik durumunda alacakları maaşlarda ve ikramiyelerde farlar bulunacaktır.

EMEKLİ MAAŞLARI VE İKRAMİYELERİ KIDEM VE DERECEYE GÖRE DEĞİŞECEK

Ünvan, hizmet sınıfı ve derece-kademelere göre değişen emekli maaşları ve ikramiyelerinde 3600 ek gösterge ile en düşük memur emeklilerinde maaşlarında 500 liralık bir yükselme olacak. Emekli ikramiyelerinde ise 13 bin lirayı geçen bir fark olacağı düşünülüyor.

EMEKLİ İKRAMİYELERİ KIDEME GÖRE DEĞİŞİYOR 

1/4 derecesinden emekli olan  3000 ek göstergeye sahip bir 78 bin lira civarında emekli ikramiyesi almaktadır. Aynı emekli memur 3600 ek gösterge ile emekli olması durumunda ise 95 bin lira civarında bir emekli ikramiyesi alacaktır. 30 yılı memuriyet çalışma süresi bulunan bir memur ise emekli olması durumunda 90 bin lira civarında emekli ikramiyesi almaktadır. 3600 ek gösterge ile aynı memur 110 bin lira civarında emekli ikramiyesi alacaktır.

İKRAMİYELER DE ARTACAK

Ek gösterge oranları 3000 olan devlet memurları ve öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600 ‘e çıkarılması ile maaşlarında ve emekli ikramiyelerinde ciddi bir yükselme olacağı düşünülmektedir. Maaşlarda en düşük kıdem ve dereceye sahip emekli memurlarda 500 liralık bir artış ikramiyelerinde ise 17 bin lirayı aşan bir fark olacağı düşünülmektedir. Emekli ikramiyelerinde 3600 ek gösterge ile kıdem ve derecelerinin yanında çalışma süreleri 30 yılı aşan devlet memurlarının emekli olmaları durumunda 20 bin lirayı aşan farklar olacaktır.

 

Önerilen makaleler

4 Yorum

  1. Merhaba onumuzdeki temmuz ayinda yas dan emek olacak bir polisim emekli ikramiyesi olarak ne alirim

    1. emekli ikramiyelerin hesaplanmasında hizmet süresi, ünvan, hizmet sınıfı ve derece kademeniz dikkate alınmaktadır. 3600 ek gösterge ile 3000 ek göstergeye göre yaklaşık 17 bin liradan başlayan bir fark alacaksınız. detaylı bilgiyi https://sporbilimlerihaber.com/3600-ek-gosterge-son-dakika/ den öğrenebilirsiniz.

  2. Tesekkur ederim sporbilimlerihaber.com

  3. […] önüne geçme fırsatı bulacaktır. Yine kıdem ve derecelerine göre maaşlarında ve ek göstergelerinde yükselme yaşayacak öğretmenler daha avantajlı […]

Bir cevap yazın