Ales Ne Zaman Yapılacak?

ales ne zaman yapılacak

Binlerce aday Ales ‘in ne zaman yapılacağını merak ediyor. 2019 yılının ilk
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan Ales ne zaman yapılacak? Merak edilen konu ile ilgili detayları haberimizde bulabilirsiniz…

Ales Nedir?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, herkes tarafından bilinen ismi ile Ales, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim yapmak isteyen ve akademik personel olmak isteyenlerin girdiği bir sınavdır. Türkçe ve matematik sorularından oluşan Ales 2018 yılından itibaren senede 3 defa yapılmaya başladı.

Ales Ne Zaman Yapılacak?

05-13 Mart 2019 tarihleri arasında başvuru işlemleri alınan ve 28 Mart 2019 tarihinde geç başvuru işlemi gerçekleştirilen 2019 yılının ilk Ales ‘i 5 Mayıs 2019 tarihindedir.

Ales Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2019 yılının ilk Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (Ales) 5 Mayıs pazar günü ÖSYM tarafından belirlenen tüm il merkezlerinde aynı saatte başlayacaktır. 5 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirilecek olan Ales sınav sonuçlarını adaylar 30 Mayıs 2019 tarihinden itibaren ösym aday işlemleri sisteminden öğrenebilecektir.

Adayların Ales ‘ten Kaç Puan Alması Gerekmektedir?

Lisansüstü eğitim yapmak isteyen ve /veya akademisyen olmak isteyen adayların Ales ‘ten belirlenen puanları almaları gerekmektedir. Her üniversite farklı puanlar istese de yüksek lisans eğitimi almak isteyen bir besyo mezununun Ales’ten en az 65 puan alması gerekmektedir. Başvuru şartı için bu puan yeter olsa da adaylar arasından sıyrılmak isteyen bir lisans mezununun daha yüksek bir puan alması gerekmektedir.

Doktora programlarına başvuru şartlarına baktığımızda 55 puanın yeter olduğunu görmekteyiz. Tabi ki adaylar arasından puan üstünlüğüne göre derecelendirme yapıldığında dezavantajlı duruma düşmek istemeyen bir doktora adayının Ales’ten daha yüksek bir puan alması beklenmektedir.

Araştırma görevlisi ve akademisyen olmak isteyen adayların ise Ales ‘ten en az 70 puan alması beklenmektedir. Puanların bu kadar önemli olduğu akademik camia ile ilgili detayları yanda yer alan linklerde ki yazılarımızdan öğrenebilirsiniz. Sitemizde yer alan “ales nedir?” konu başlıklı yazımızdan ve “akademisyen nasıl olunur? başlıklı yazılarımızdan detayları öğrenebilirsiniz. Yüksek lisans eğitimi almak isteyen adaylar için ise “tezli / tezsiz yüksek lisansbaşlıklı yazılarımızdan detayları öğrenebilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın