KPSS Nedir? | KPSS Puanları Kaç Yıl Geçerli?

kpss

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Nedir?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM)  tarafından kamu kurum ve kuruluşlarında görev alacak personel ve öğretmenlerin belirlenmesi amacıyla yapılan sınav türüdür. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), A Grubu Kadrolar ve Öğretmenlik  ile B gurubu kadrolarında görev alacak kamu personelini seçmek amacıyla kullanılmaktadır.

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)

Öğretmen olmak isteyen adaylar KPSS olarak ifade edilen Kamu Personeli Seçme Sınavı ‘na girerek geçer bir puan almak zorundadır. KPSS sınavı Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri alanlarından oluşmaktadır. Genel yetenek ve genel kültür sınavlar cumartesi günleri öğleden önce, Eğitim Bilimleri sınavı ise öğleden sonra olmak üzere aynı gün toplamda iki oturumdan oluşmaktadır.

Genel Yetenek Sınavı

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda giren bütün adayların girmek zorunda oldukları alandır. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmak isteyen tüm adayların zorunlu olarak katıldığı Genel Yetenek sınavı ortak sınavdır. Türkçe ve Matematik testlerinden oluşan sınavda 30 Türkçe testi ve 30 Matematik testi olmak üzere toplamda 60 test bulunmaktadır.

Genel Kültür Sınavı

KPSS’de tüm adayların girdiği bir başka sınav ise Genel Kültür sınavıdır. Genel Kültür sınavı tarih, coğrafya ve vatandaşlık testlerinden oluşmaktadır. Genel Kültür sınavında toplamda 60 test bulunmaktadır. Genel yetenek (60 soru) ve genel kültür (60 soru) sınavları tek oturum şeklinde sınav tarihinde Cumartesi günü öğleden önce yapılmaktadır.

Eğitim Bilimleri Sınavı

Sadece öğretmen adaylarının girdiği Eğitim Bilimleri Sınavı Sınav tarihinde Cumartesi günü öğleden sonra tek oturum şeklinde 80 (seksen) sorudan oluşan ve 100 (yüz) dakikalık bir sınavdır. Eğitim Bilimleri Sınavı aşağıda yer alan ders konularından oluşmaktadır:

  • Ölçme ve Değerlendirme 12 soru
  • Öğrenme Psikolojisi 12 soru
  • Öğretim İlke ve Yöntemleri 16 soru
  • Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarım 4 soru
  • Gelişim Psikolojisi 16 soru
  • Program Geliştirme 4 soru
  • Rehberlik ve Özel Eğitim 12 soru
  • Sınıf Yönetimi 4 soru

Öğretmenlik Alan Bilgisi Sınavı (ÖABT):

Öğretmen adaylarının alan bilgisini ölçmek amacıyla yapılan bir sınavdır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Seçme ve Merkezi Başkanlığı (ÖSYM)’nin belirlemiş olduğu öğretmenlik alanlarından yapılır. 75 soru ve 120 dakikalık bir sınavdır. 2019 yılında Din Kültürü öğretmenliği ve Beden Eğitimi Öğretmenliği Alan sınavları da diğer öğretmenlik alan sınavları arasına dahil edilmiştir. Beden Eğitimi Öğretmenliği ÖABT İle İlgili Bilgiler başlıklı yazımızdan ÖABT ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

KPSS Puanları Kaç Yıl Geçerli?

Öğretmen adaylarının devlet okullarında görev yapmak amacıyla girdikleri Kamu Personeli seçme Sınavına ait sınav puanları Resmi Gazete de yayımlanan kanun değişikliği ile 1 yıldan 2 yıla çıkarılmıştır.

 

Önerilen makaleler

1 Yorum

  1. […] ve mesleki ve teknik lise mezunları için KPSSP(94) puan türünden en az 60 ve üzerinde KPSS puanı almış olmak kaydıyla başvuruda bulunanlardan, KPSS puan türü ve tercih edilen pozisyon […]

Bir cevap yazın