Spinning Nedir | Nasıl Yapılır? | Faydaları Nedir?

spinning

Günümüzün popüler kapalı alan bisiklet egzersizi spinning, yol bisikletine benzeyen özel tasarlanmış sabit yapısıyla aerobik egzersiz yapmaya imkan tanıyan özel bir programdır. Spinning (indoor cycling) hakkında hazırladığımız yazımız aşağıda ki konu başlıklarından oluşmaktadır:

  • Spinning Nedir?
  • Nasıl Yapılır?
  • Faydaları Nelerdir?
  • İndoor Cycling ile Egzersiz Yapacaklara Tavsiyeler

Spinning Nedir?

spinnig

Spinning, indoor cycling olarak ifade edilen kapalı alanda sabit bir bisiklet ile egzersiz yapmaya yarayan bir antrenman şeklidir. Kapalı alanda grup egzersiz programları niteliğinde müzik eşliğinde yapılan indoor cycling egzersizi, eğitmen eşliğinde gerçekleştirilen  kardiovasküler (kalp-damar) sistemin geliştirilmesi amacıyla sadece alt bedene hitap etmeyen tüm vücut kaslarına hitap eden bir egzersiz türüdür. Egzersizler similasyon ve/veya antrenör eşliğinde gerçekleştirilmektedir.

Spinning Egzersizi Nasıl Yapılır?

spinning

Spinning egzersizi, yol bisikleti ergonomisine benzeyen özel olarak tasarlanmış sabit bir bisiklet ile ortalama 45 dk ile 60 dk arasında süren değişken tempolarda ve dirençlerde gerçekleştirilen aerobik bir antrenman yöntemidir. Antrenör komutları ile birlikte değişken antrenman peryotları ile yüklenmelerin ve aktif dinlenmelerin esas alındığı egzersiz programında müzik eşiliğinde hareket edilir. Kimi zaman ayağa kalkarak, kimi zaman oturarak sürülen bisiklet ile sanki bir dağa çıkıyormuş gibi pedallara direnç uygulanır, kimi zaman ise sanki rampadan aşağı iner gibi hızlanarak o tempoyu hissedersiniz. Hemen yanı başınızda ki grup arkadaşlarınızla eğlenceli bir bisiklet turuna çıktığınızı düşündürecek şekilde antrenör eşliğinde eğlenerek bisiklete binmenin zevkini yaşayacağınız zevkli bir egzersiz programıdır.

Spinning Egzersizinin Faydaları Nelerdir?

spinning

İndoor cycling ile yapacağınız egzersiz eğlenceli bir antrenman yapacağınız gibi vücudunuza birçok faydasının olacağınıda göreceksiniz. Spor yapmak özellikle kapalı alanda spor yapmak çoğu zaman sıkıcı bir hal alabilmektedir. özellikle düzenli bir spor yaşantısı olmayan insanlar için kapalı alanda spor yapmak inanılmaz derece de keyifsiz anlar yaşamasına sebep oılabilir. Normal fitness çalışmalarına göre daha düzenli ve eğlenceli bir egzersiz yapmak istiyorsanız spinningi size şiddetle tavsiye edebilirim. Müzik eşliğinde bir grup ile birlikte yapacağınız egzersizde değişken tempo ve dirençlerde süreceğiniz bisiklet ile fit bir görünüme sahip olmak sizin elinizde. Düzenli bir spor hayatı ve haftalık 3 gün spinning egzersizi ile istediğiniz fit ve sağlıklı görünüme sahip olabilirsiniz. Bu egzersiz türü ile  yapacağınız düzenli antrenman programları size şu faydaları sağlayacaktır:

  • Düzenli bir egzersiz dolaşım sistemininizin ve metobalizmanızın hızlanmasına faydası olacaktır.
  • Egzersiz sırasında vücudun ihtiyacı olan kanın pompalanması kalp kaslarınızın kuvvetlenmesi yönünde faydası bilinmektedir.
  • İndoor cycling ile yapacağınız egzersizlerde kimi zaman ayağa kalkarak pedal çevireceksiniz kimi zaman ise oturduğunuz yerden. Farklı hızlarda ve dirençlerde çevireceğiniz pedal ile kondisyonunuz artacaktır.
  • Her spor branşında olduğu gibi spinning de yapan kişilere daha zinde bir yaşam sağlamaktadır.
  • Değişken hızlarda ve direçlerde yapacağınız egzersiz ile hızlı şekilde kalori yakarsınız.
  • Vücudunuzun sadece alt ekstremitesine hitap etmez aynı zamanda sırt, göğüs, kalça, basen ve bacak kaslarını çalıştırmak isteyenler için muhteşem bir egzersiz programıdır.

İndoor Cycling ile Egzersiz Yapacaklara Tavsiyeler

  • Egzersize başlamadan önce genel bir sağlık kontrolünden geçmenizi tavsiye ederim.
  • Herhangi bir sakatlığınız veya rahatsızlığınız varsa spinning antrenörünüzü bu konularda bilgilendirin.
  • Spinning değişken tempolarda ve dirençlerde yapılan bir kardiyo antrenmanıdır, bu nedenle düzenli spinning egzersizlerine katılmanız sizleri fit bir görüntüye kavuşmanızı sağlarken sağlıklı bir yaşam sürmenize de faydası dokunur.
  • Egzersize başlamadan önce ısınma hareketleri ve egzersiz sonrasında yapacağınız soğuma hareketleri ve esnetmeler oluşabilecek sakatlıkların önüne geçmenize faydalı olur.
  • Bütün egzersizlerde ve günlük hayatımızda olduğu gibi spinning egzersizlerinizde de su tüketiminize dikkat etmelisiniz. Egzersiz esnasında yanınızda bir (1) litreye yakın su bulundurmanızı tavsiye ederim.
  • Bisiklet sporunda sele yüksekliği sporcunun vücut ölçülerine göre yapılmaktadır. Ergonomik bir sürüş gerçekleştirmek ve egzersizden zevk almak istiyorsanız bisikletinizin ölçülerini kendinize göre ayarlayın. Bu konuda antrenörünüzden yardım isteyebilirsiniz.
  • Egzersiz esnasında yorulmanız durumunda düşük şiddette pedal çevirmelisiniz. Yüksek performanslarda yapacağınız egzersizlerde vücudunuza pompalanan kan oranı yüksek olduğundan egzersizlerizi bir anda bitirmemelisiniz. Yavaş tempoda devam edeceğiniz egzersiz süresince nabzınızın düşmesiyle vücudunuza pompalanan kan oranı da düzene girecektir.
  • Ortalama bir (1) saatlik spinning egzersizi sonrasında çok fazla terleyeceğinizi unutmamalısınız. Bu nedenle egzersiz sonrasında duş almak için şampuan ve havlunuzu yanınızda bulundurmayı unutmayın.

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın