Çocuklarımız Spora Kaç Yaşında Başlamalı?

spor branşlarının başlama yaşları

Çocuklarımızın fiziksel gelişimi kadar psikolojik ve ruhsal gelişimlerini de desteklemek adına herhangi bir spor branşı yapmalarına özen göstermeliyiz. Spor, bizlerin kolaylıkla sağlayamayacağı özgüven gelişimi yönünden çocuklarımıza katkı sağlar iken sosyal bir çevre edinmesini de sağlayacaktır. Peki çocuklarımız hangi spor branşı ile spor hayatına başlaması gerekir? Ebeveynleri bilgilendirmek amacıyla kaleme aldığımız yazımızda spor branşlarının başlama yaşları nı öğrenebilirsiniz…

Spor Branşı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Çocuğunuzun yaptığı spor branşından zevk alarak yapmasını ve bedensel gelişimi kadar psikolojik ve ruhsal gelişimini desteklemek istiyorsanız çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun bir spor branşı seçmeniz gerekmektedir. Çocuğunuz için yaptığınız bu seçimde onların meraklarını ve yeteneklerini de göz önünde tutmalısınız. Göz önünde tutmanız gereken bir başka konu ise spor branşlarının başlama yaşları dır.

Günümüzün modern kent yapısında çocuklarımız ne yazık ki ihtiyaçları kadar hareket ortamı bulamamaktadır. Hm özgür hareket ortamlarının azlığı hem de çevresel tehdit ve tehlikelerden ötürü aileler de çocuklarının hareket ihtiyaçlarını karşılamaları için özgür ortamlar oluşturamamaktadır.

Modern Yaşam ve Spor İlişkisi

Modern kentleşme ile birlikte oyun alanlarının daralması hatta yok olması, yeşil alana olan özlem nedeniyle aileler çocukları için spor kulüplerinin yollarını arşınlamaktadır. Genellikle karşılarına ilk çıkan spor kulübüne branşa ve çocuklara uygunluğu düşünülmeden sırf evlerine yakın diye yazdırılmaktadır. Spor branşlarının başlama yaşları na dikkat edilmeden seçilen spor okulları çocuklarımızın başarısız olmasına sebep olmaktadır. Çocuklar çoğu zaman bu spor branşında başarısız olduğu için veya ailenin çocuklarda çok hızlı gelişim görmek istemeleri ama görememelerinden dolayı o branştan uzaklaşmaktadırlar.

Spor hayatları daha başlamadan çok hızlı bir şekilde sona eren çocuklar daha sonra başka spor branşlarına yönelmek istememektedir. Bu gibi olumsuzluklar yaşamamak adına çocuklarımıza seçtiğimiz spor branşları evimize yakın olmasından ziyade onların merakları ve fiziki gelişimlerine uygun olmalıdır.

Ebeveynlere Tavsiyeler

Ebeveynlerde şunu unutmamalıdır koşmadan önce yürümek gerekir. Sporda başarı ele etmek ve bunu devamlı hale getirebilmek emek ister. Bu emek hem çocuklarınızın gayreti hemde sizlerin sabrı ve desteği ile olmalıdır. Hiç bir antrenör sihirbaz değildir, çocuklarınızı sizin istediğiniz seviyelere bir an önce getiremezler. Bunu bilmek ve sabırlı ve destekleyici davranmak gerekir. Unutulmamalıdır ki küçük yaşlarda çocuklarımıza yaptıracağımız spor branşları öncelikle onların keyif almasını sağlamalı, sonrasında ise fiziksel ve ruhsal gelişimlerini desteklemelidir. Spor, bunların yanında sosyal bir ortam olarak görülmelidir. Başarı en son beklenen kriter olmalıdır. Zaten zamanı gelince emek harcayan her çocuk başarılı olacaktır.

Çocuklarınızın profesyonel bir sporcu yada amatör spor branşlarında milli takıma girmesini istiyorsanız karşınızda uzun ve zor bir yol olduğunu unutmamalısınız. Bir ebeveyn olarak onları desteklemeniz ve en az çocuğunuz kadar sizin de ter dökmesi gerekmektedir. Bu yolda çocuğunuzun da omuzlarına taşıyamayacağı bir yük vermemelisiniz. Gelişimine ve yaşına uygun bir gelişim tablosu izlenmeli ve uygulanan antrenman programı da gelişimine uygun olmalıdır. Spor branşlarının başlama yaşları dikkatle takip edilmeli ve çocuklarımızın yaşlarına uygun spor branşlarına yönlendirilmelidir.

Kaç Yaşında Hangi Aktiviteye Başlamak Gerekir?

Spor branşlarının başlama yaşları ve tavsiye ettiğimiz spor branşlarını sizler için listeledik:

2-3 Yaş:

Bir çok spor branşı teknolojinin ve kullanılan aletlerin geliştirilmesinden dolayı başlama yaşlarını daha küçük yaşlara çekmektedir. Kayak ve Snowboard gibi outdoor sporların bile başlama yaşları 3 ‘e kadar inmiştir. Ama öncelikle şunu unutmamak gerekir: 2-3 yaş temel hareket eğitiminin olması gereken bir yaş grubudur. Bu nedenle öncelikle bu yaş grubunda çocuklarımızın koordinasyon, denge gibi yeteneklerini geliştirecek beceriler üzerinde durulmasını tavsiye ederiz. Bu yaş grubunda tavsiye edebileceğimiz yegane spor branşı kesinlikle cimnastiktir. Temel cimnastik eğitimi ile çocuklarımız denge, koordinasyon, sıçrama, koşma gibi hareket becerilerine sahip olacaktır.Ve sonrasında tercih edilecek spor branşları için de harika bir temel eğitim olmuş olacak.

4-6 Yaş 

Cimnastik, yüzme, dans, denge bisikleti ile bisiklet sürmeyi öğrenmek bu yaş grubunda tavsiye edebileceğimiz branşlardır. Çocuklarımızın bedensel ve ruhsal gelişimlerinin yanında sosyal bir ortam da sağlayacaktır bu tür aktiviteler.

7-10 Yaş 

7-10 yaş aralığında çocuklarınızı cimnastik, yüzme, dans eğitimi sonrasında top ile oynanan spor branşlarına yönlendirebilirsiniz. Futbol okulları, basketbol okulları vd. spor branşlarının öğretimi için hizmet veren spor kulüplerini ve spor okullarını tercih edebilirsiniz. Alanında uzmanlaşmış ve pedagojik eğitim almış eğitmenler ve antrenörler eşliğinde çocuklarınız eğlenirken fiziksel gelişimleri de desteklenecektir.

10 Yaş

10 yaş spora başlamak için geç bir yaş olsa da daha önce ki yaş gruplarında özellikle cimnastik, yüzme gibi temel spor branşları ile spora başlayanların çok avantajlı oldukları bir yaş grubudur. Bu yaş grubunda daha önce ki yaşlarda öğrenilen beceriler sonrasında çocuklarımızı atletizm, güreş, taekwondo, judo, karate gibi spor branşlarına yönlendirebiliriz.


Önerilen makaleler

2 Yorum

  1. […] bir spor dalında üst kademede antrenör belgesine sahip antrenörlerin Okçuluk spor dalında beş yıl içinde […]

  2. […] profesyonel olarak yapan cimnastik salonlarımız var. Her gün salonlarını ve kullanılan spor malzemelerini dezenfekte eden bu kahramanlar bu güne kadar birçok milli sporcu yetiştirdiği […]

Bir cevap yazın